Festlige idéer og sjove indslag til festen

11. januar 2014 0 Af Lis

Har I husket et sjovt og festligt indslag eller flere til festen?

Alt er gjort klar til den store dag, hvor jeres datter skal giftes. Dagen I har ventet på, siden hun kom til verden. Jeres lille pige have sin udkårne og starte sin egen familie.

Men har I også husket festlige indslag? Den stolte far skal naturligvis holde sin tale – men hvad med en sjov selskabsleg eller sjove indslag til festen, f.eks. en festsang.

Det samme gælder til konfirmandens store dag, til den runde fødselsdag, sølvbryllupsfesten og guldbryllupsfesten eller andre mærkedage.

Der findes mange typer af festlige indslag, man kan benytte – kun fantasien sætter grænser. Jeg vil selvfølgelig primært anbefale en festsang, der kan sætte gang i festen, når der skal skåles og grines. Mine festsange er personlige. Du skal blot levere stikord om de to, der skal giftes, om konfirmanden o.s.v. samt hvilken melodi, I ønsker sangen lavet på – så ordner jeg resten. Og når først festsangen er bestilt, kan I bruge tiden, indtil den leveres, på at finde billeder eller andet pynt frem, som I vil sætte på den færdige sang. Og overveje om I vil finde på nogle andre festlige / sjove indslag udover festsangen.

Desuden skal I finde frem til, hvordan I vil præsentere festsangen for konfirmanden, brudeparret, fødselaren o.s.v.

Pyntning af festsangen:

Jeg sender/afleverer festsangen til jer med teksten traditionelt stillet op. I kan derefter selv sætte sangen op på en anden måde, hvis I ønsker det. Ligesom der kan sættes forskellig pynt på, f.eks. fotos af dagens stjerne, det være sig gamle eller nye – og det kan evt. være afbildning af noget, der relaterer til emnerne i sangen. Desuden kan man finde sjove tegninger på internettet. Man kan søge på relevante emner i google, f.eks. søge på emner i ”billeder” og / eller søge på dem i ”clip art”.

Sangskjulere:

Den store dag nærmer sig. I har fået bestilt festsangen, men har I tænkt på, hvordan sangen skal præsenteres for den person, der er festens midtpunkt? Skal serveringspersonalet komme ind med den i en sangskjuler eller vil I selv komme ind, evt. måske sammen med nogle andre  – og aflevere sangen med nogle sjove bemærkninger ud fra et emne, som festens midtpunkt er optaget af i sit liv. I kan evt. komme ind udklædte i forhold til et bestemt tema og lave et lille sjovt og festligt indslag. En anden mulighed er at hyre en sjov person, der tager ud og underholder til fester. Der er således mange forskellige muligheder.

Sangskjulere kan være helt neutrale og bare se festlige ud – eller de kan relatere til emner i sangen. F.eks. kan I fremstille en lastbil i pap eller træ til en lastbilchauffør, en computer i pap til én, der elsker IT, en fodbold til en fodboldentusiast o.s.v.

Sjove indslag i forbindelse med præsentation af festsangen:

Som eksempel på sjovt indslag i forbindelse med præsentation af en festsang kan jeg nævne den sang, jeg lavede til min søsters 70 års fødselsdag, hvor jeg havde klædt mig ud som en bingoopråber fra hendes bankohal. Min søster havde en hund, som hun holdt meget af, og hun kunne godt lide sangen ”Himmelhunden”. Så det var oplagt at lave sangen på den melodi. Der var musiker til festen, så det kunne godt gå an. Jeg havde lavet omkvædet: ”Må man ta´ hunden med sig ind til banko – den er sød og den har lige vær´t i bad o.s.v.” Der var ingen sangskjuler, men jeg havde foldet sangene sammen og trykt en bingoplade udenpå. Jeg delte “bingopladerne” rundt til min søster og de alle gæsterne, og begyndte så at råbe et par numre op, som om vi skulle til at spille bingo. Men stoppede brat op og bad min søster og gæsterne op at folde bingopladen ud. De opdagede, at det i virkeligheden var en sang – og jeg fik musikeren til at hjælpe mig og alle gæsterne med få sangen sunget for min søster.

Jeg har været med til mange andre lignende sjove afleveringer af sange blandt venner og familie. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan finde på. Så det er bare med at komme i gang. Det skal nok blive en succes.

Et andet eksempel var til min gode ven Henning Stærk´s 50 års fødselsdag, hvor vi stoppede op undervejs i sangen for at overrække ham en gave, der relaterede til et emne i den festsang, jeg havde skrevet til ham. (Se sangen på min hjemmeside under ”sangeksempler”).

Selskabslege og andet sjov og spas under festen:

Der findes et hav af forskellige ting, man kan foretage sig, for at sætte gang i en fest.

Til inspiration kan nævnes følgende:

  • Man kan f.eks. dele sjove fest-skåle-sange rundt
  • Alle gæsterne skal komme med barndomsbillede af sig selv til den, der holder festen, som så laver en konkurrence om, hvem der kan genkende de fleste. Der kan evt. udleveres en lille præmie til vinderen
  • Der kan leges ”gæt og grimasser”
  • Alle gæster eller nogle udvalgte kan på skift rejse sig op og fortælle om sin største brøler
  • Man kan på skift starte en fællessang op – eller gæsterne kan deles op i grupper og få til opgave gruppevis at skulle skrive ét eller flere vers eller finde på en sjov, fælles optræden, som de på et senere tidspunkt sammen skal synge / fremføre for resten af selskabet
  • Man kan lave en dyst mellem brudeparret, sølvbrudeparret, guldbrudeparret m.v.
  • Der kan laves en quiz blandt gæsterne, som skal svare på 10 spørgsmål om fødselaren, konfirmanden, brudeparret m.v. Der kan evt. uddeles en præmie til den, der har flest korrekte svar
  • Man kan på forhånd lægge sedler under gæsternes tallerkner med vidt forskellige opgaver, de hver især skal udføre. F.eks. at en gæst, skal skåle hvert kvarter eller skal give et kompliment til sidemanden, hver gang, nogen skåler.  Der kan stå, at man ikke må bruge ordene ”ja” eller ”nej” under spisningen eller at der skal siges ”tillykke” til fødselaren hver 20. minut eller lignende.
  • Man kan evt. også på forhånd forberede indslaget ”Her er dit/jeres liv” og præsentere det for fødselaren, konfirmanden, brudeparret m.v. til festen.

I kan helt sikkert selv finde på en masse andre festlige indslag, der er sjove at have med.

Skulle du/I have fået lyst til en festsang, kan den bestilles hos mig. Jeg har 40 års erfaring og har altid tilfredse kunder, fordi jeg lægger både hjerte og sjæl i mine festsange. Du/I kan se de seneste tilbagemeldinger via bannerne, der roterer øverst på siden.